Noorderpershuis

Aan de noordzijde van Antwerpen, België, ligt een voormalig havengebied (’t Eilandje). Dit havengebied is verlaten vanwege steeds verdere schaalvergroting van moderne havenactiviteiten. De haven van Antwerpen verplaatst zich steeds verder richting zee. Voor het verlaten havengebied heb ik een stedenbouwkundig plan gemaakt wat erop is gericht het gebied te verbinden met de rest van Antwerpen. Door gecombineerde functies (wonen, werken, ontspanning, groen) en een goede infrastructuur (openbaar vervoer) samen met het havenkarakter van de omgeving kan het gebied in de toekomst weer onderdeel worden van de stad.

Middenin het gebied ligt het Noorderpershuis, een voormalig pomphuis dat zorgde voor de aandrijving van allerlei havenwerktuigen (sluizen, bruggen, kranen) in de omgeving. Dit pershuis heb ik getransformeerd naar het culturele centrum van ’t Eilandje. Thema’s die aan de orde zijn gekomen zijn de verbinding tussen oud en nieuw, laag temperatuur verwarming/koeling, betonkernactivering, waardestellingen van bestaande bouwdelen, overgang tussen publieke, semi-publieke ruimtes.

006 Noorderpershuis 01 006 Noorderpershuis 02 006 Noorderpershuis 03 006 Noorderpershuis 04 006 Noorderpershuis 05 006 Noorderpershuis 06 006 Noorderpershuis 07 006 Noorderpershuis 08 006 Noorderpershuis 09Comments are closed.