Green Urban Community

Jonge gezinnen trekken steeds vaker weg uit binnensteden naar woonwijken aan de randen van de stad. Deze nieuwe woonwijken  worden slaapsteden en binnensteden daarentegen krijgen een minder gedifferentieerde populatie. Om hiervoor een alternatief te bieden heb ik een ontwerp gemaakt voor een wooncomplex in de binnenstad van Delft die voorziet in woningen voor jonge gezinnen.

Het concept zijn verschillende Jenga blokken die gestapeld zijn. De ruimtes tussen deze blokken wordt gebruikt voor gemeenschappelijke functies zoals een kinderdagverblijf, speeltuin, buurthuis, speelvelden en een moestuin. In het midden is een verhoogd gemeenschappelijk plein met daaronder een parkeervoorziening. Sociale interactie wordt bevorderd door het mengen van verschillende woningtypen en het toevoegen van gemeenschappelijke functies. De moestuin wordt samen onderhouden en wordt door basisscholen als educatie gebruikt. De seniorenwoningen zorgen voor sociale controle overdag en de senioren helpen bijvoorbeeld bij het kinderdagverblijf.

Jurycommentaar: “De jury vindt het positief dat over de duurzaamheid in dit plan goed is nagedacht, deze is integraal doorgevoerd. Het plan omvat meer werelden, er is diversiteit en het is herkenbaar voor bewoners.”

008 Green Urban Community 01 008 Green Urban Community 02 008 Green Urban Community 03 008 Green Urban Community 04 008 Green Urban Community 05 008 Green Urban Community 06Comments are closed.