Top van de Bischoff

Het markante gebouw ligt op de hoek van het marktplein van Hengelo. De structuur en gevel van het oorspronkelijke luxe warenhuis zijn waardevol. Momenteel blijft, door de slechte ontsluiting, onaantrekkelijke ruimtes en schamele programmering, de potentie van het gebouw onbenut. De opgave voor het toevoegen van woonprogramma biedt mogelijkheden het hele gebouw te revitaliseren. De woningontsluiting wordt ingezet om een openbare route door het gebouw te leggen. Hieraan bevinden zich de entrees van de opgewaardeerde ruimtes op de verdiepingen. Twee publieke trappen verbinden de winkelstraat met een hoger gelegen hof waaraan de woningentrees liggen. Het intieme hof heeft veel verblijfskwaliteit door bomen en het zicht op de kerk. De combinatie van functies geeft een aantrekkelijke programmamix van winkels, horeca, ateliers en woningen. De plattegronden van de vier verschillende woningen zijn georganiseerd rond zichtassen tussen hof en marktplein/winkelstraat. De open glasgevel aan de buitenzijde contrasteert met de discrete wandopeningen aan de hofzijde. Doordat de opbouw aan de buitenzijde terugligt worden de markante kaders en de ritmiek van de bestaande gevels versterkt. De compositie van dunne daklijn en ranke kolommen refereren aan de daklijsten die kenmerkend zijn voor de Hengelose wederopbouwarchitectuur. Op de begane grond worden de luifels verwijderd zodat de winkelruimtes een vrije hoogte van 4 meter en grote puien krijgen.

Jurycommentaar: “Entree, mooie doorsnede, onbekrompen toegang”

011 Top van de Bisschoff 01 011 Top van de Bisschoff 02 011 Top van de Bisschoff 03 011 Top van de Bisschoff 04 011 Top van de Bisschoff 05 011 Top van de Bisschoff 06 011 Top van de Bisschoff 07



Comments are closed.